Klíma

Megbetegít a klíma? 3 dolog, amiről tudnod kell

A válasz röviden az, hogy nem. A légkonditól, annak használatától önmagában nem leszel beteg. Viszont ha nem tartod karban, nem hívod ki a szakembert évente legalább egyszer, hogy szakszerűen megtisztítsa a berendezést, akkor már lehetnek problémáid tőle.

Abszolút a klíma mellett vagyok, nemcsak azért, mert nem szeretem, ha melegem van, hanem azért is, mert több pozitív hatása is van a levegő hűtésén/fűtésén kívül. A szűrőinek köszönhetően megtisztítja a levegőt. Kevés klímában van, de azért lehet találni olyat amibe építettek úgynevezett plazma szűrőt, ez például az allergiásoknak kifejezetten nagy áldás lehet, mert elektrosztatikusan tisztítja a levegőt. De tulajdonképpen mindenkinek csak jót tehet, hogy a légkondicionáló tisztábbá teszi a levegőt az otthonában. A gondok akkor üthetik fel a fejüket, ha nincsenek ezek a berendezések rendesen karban tartva, ellenőrizve és megtisztítva szakértő kezek által.

A következő három legfontosabb egészségügyi hatásra kell odafigyelni és mindenképp szakembert hívni megadott időközönként a klímához.

1. Légzésproblémák. Amikor nem tisztítják megfelelően a berendezést, gombák és baktériumok telepedhetnek meg a belső részein. Ezek a mikroorganizmusok aztán bejutnak a lakás levegőjébe és légzésproblémákat okozhatnak. Megelőzésképpen mindenképp hívj szakembert a klímádhoz, aki szakszerűen meg tudja tisztítani a berendezést.

2. Fejfájás és fáradtság. Sokan panaszkodnak, akik légkondis irodában dolgoznak egész nap, hogy estére fáradtabbak, fejfájósabbak, mint általában. Egy tanulmány szerint ennek valóban lehet az állandó légkondicionálás az egyik oka, ezért azt javasolják, hogy aki olyan helyen dolgozik, ahol egész nap megy a klíma, szakítson óránként öt percet arra, hogy kilépjen egy kicsit a friss levegőre az épületből. Ezen kívül az is segíthet, ha csökkentik a hőmérséklet különbséget az iroda és külső levegő között, mert gyakran ez okozza a fejfájást.

3. Száraz bőr. Minél több időt töltünk légkondicionált helyiségben, annál jobban kiszáradhat a bőrünk, mivel a klíma párát von el a hely levegőjéből. Ez ellen könnyű védekezni, mindig legyen a kezünk ügyében krém, amivel ápolhatjuk a bőrünket. A hajunknak is adjunk egy kis plusz balzsamot, nehogy szárazzá és töredezetté váljon.

És persze nem lehet elégszer elismételni: ha klíma van otthon, akkor ugyanolyan törődést igényel, mint bármelyik más bútordarab, amit olykor ki kell tisztíttatni ahhoz, hogy jól funkcionáljon.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!