Klíma

Így használd biztonságosan a légkondit pici gyerek mellett

Minden szülőnek nagy problémát jelent a nagy hőség, főleg ha még pici baba a gyermeke. Sokan bizonytalanok, hogy baba, kisgyerek mellett használható-e biztonsággal a klíma. A válasz az, hogy igen, csak érdemes a következő szempontokat figyelembe venni a használata közben.

Sőt a szakértők szerint nincs is jobb módszer jelenleg arra, hogy lehűtsük otthon a levegőt, mint a légkondícionáló. Ha betartunk pár instrukciót, akkor nem hogy ártalmas nem lesz, hanem nagy segítség a gyerekeknek, mivel a forróság nagyobb veszélyeket rejt a babák számára, mint bármelyik hűtési technika. A mai berendezésekben olyan szűrők vannak már, hogy nincs miért aggódni, főleg, ha betartjuk az ajánlásokat és rendszeresen tisztíttatjuk a légkondit.

Figyelni kell már a vásárláskor, hogy tényleg profi klímát vegyünk, ne úgy válasszunk, hogy mit dobnak utánunk “fillérekért” a nagy áruházakban, hanem körültekintéssel, szakember segítségével döntsünk.

A babák hőérzete még nem annyira fejlett, ezért szülőként a mi feladatunk, hogy észrevegyük, mikor van már nagyon melege. Az izzadás, indokolatlan sírás, feszült viselkedés vagy a melegkiütések mind jelzik, hogy a baba rosszul viseli a forróságot. Ha ezeket a jeleket észleljük, akkor szüksége van arra, hogy lehűtsük, erre a legegyszerűbb eszköz a klíma, ami azonnali segítséget jelent. Erre a legprofibb megoldás egy jó klíma. Így nem csak a tünetet kezeljük, mert egy jó klíma valódi megoldás lehet magára a helyzetre. Aztán majd ősszel, amikor a babának már hűvös van de még nem fűtünk, vagy télen fürdetés után amikor a babánál akár 28 fok is lehetne a fürdetés után, akkor ott a klíma fűtés opciója, amivel mindig a baba igényéhez igazíthatjuk a szoba hőmérsékletét, függetlenítve a lakás állapotától.

Baba mellett azonban kicsit másképp kell használni a klímát, mint felnőtteknél. Érdemes résnyire hagyni az ablakot, hogy friss levegő is jöjjön be a szobába, ugyanezért elzárhatjuk időről-időre a légkondit, és kitárhatjuk pár percre az ablakot. Mert nem az a cél, hogy hideg legyen, hanem hogy felfrissítsük a szoba levegőjét a klímával. A hőmérsékletet sosem szabad nagy forróságban túl hidegre állítani, ha például kint 42 fok van, akkor bent sem lehet 30 foknál hűvösebb. Általánosságban elmondható, hogy 10 foknál nagyobb különbség ne legyen a kinti és a benti levegő között. És természetesen – ezt talán mondanunk sem kell -, sosem szabad a babát ott altatni, ahova a légkondi fújja a hűvös levegőt. Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, biztonsággal használhatjuk a klímát pici gyerekek mellett.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!