Klíma

Ezen a nyáron így kerülöm el, hogy meghaljak a melegtől

Eljutottam odáig a panelben töltött évek alatt, hogy idén nyáron már tennem kell valamit, hogy elviselhetőbbé váljon a meleg. A tettek mezejére léptem és beszereztem egy légkondit, ami már ott díszeleg a falamon végre.

Annyira beolvad a környezetbe, hogy elsőre nem szúrja ki a jelenlétét az, aki nem tudott a tervemről. Bár pont a fal színét nem is vettem figyelembe, de utólag kiderült, hogy a iPhone arany színű klíma épp passzol a színéhez annyira, hogy a klímát szerelő szakemberek meg is jegyezték, amikor feltették a falra, hogy szerintük soha többé nem kéne átfestenem a nappalit, mert annyira jól néz ki a falon a légkondi ezzel a színpárosítással.

A beszerelés előtt elintéztem még egy fontos dolgot, amit mindenkinek meg kell tennie, aki társasházban lakik:

Felhívtam a közös képviselőt, hogy milyen szabályok érvényesek nálunk klíma felszerelése esetén. Ahogy utánaolvastam a neten, minden háznak más a házirendje, ezért érdemes ebben a kérdésben egyeztetni a közös képviselővel, mert nálunk például csak akkor kell a többi lakó kétharmadának beleegyeznie a felszerelésbe hivatalosan, ha a ház falára kerül kívülről, utcafronton a kültéri egység, de olvastam, hogy máshol minden esetben, akárhol is legyen a külső egység, kell a többi lakó beleegyezése. Szerencsére az erkélyemen boldogan elfér a kültéri egység, ezért nem kellett külön körbecsengetnem a szomszédokat, hogy kérjem a hozzájárulásukat. Az is fontos kérdés, hogy hova folyik ki a víz a kültéri egységből, hogy az ne zavarja az alattunk lakókat. Esetemben ez úgy oldódott meg, hogy vödröt tettem alá, mert nem olyan számottevő mennyiség az a víz, elég pár naponta ránézni és kiönteni.

Miután ezeket a kötelező köröket megfutottam, egyeztettem időpontot a szerelőkkel, akik végül 5 óra alatt feltették a légkondit. Nem volt épp csendes művelet – mondhatjuk, őrült hangos, ha egy óriási fúróval épp átütik a betonfalat -, úgyhogy nem a gyerek alvásidejében ajánlom. A szerelők jöttek, láttak, győztek, hozták magukkal a klímámat és felrakták a falra. A kipróbáláskor olyan hideget csináltak vele, hogy a 30 fokban kardigánra volt szükségem, akkor már tudtam, hogy jó barátok leszünk én és a légkondim. Azóta már eltelt egy forró hétvége, amikor kint csak árnyékban lehetett megmaradni egy szál ujjatlanban, de minket nem érintett a probléma, legalábbis este, amikor már hazaértünk a gyerekprogramokról, hűvös lakást tudtunk varázsolni nagyjából kétésfél perc alatt. Azt hiszem, az utóbbi idők legjobb döntése lesz számomra, hogy klímát szereltettem a lakásomba.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!