Klíma

Ezért veszélyes, ha nyáron 40 fok van a lakásban

Az emberi test normál hőmérséklete 36 és 37 fok között van. Ahhoz, hogy ezt a hőmérsékletet tudja tartani, a környezetében kb. 28 fokra van szüksége. Úgyhogy amikor nyáron huzamosabb ideig 40 fok van a lakásban, az kifejezetten káros lehet az egészségünkre.

A ruhák nemcsak dekorációnak vannak, hanem azért is, hogy melegen tartsanak, hogy ezt a 28 fokos környezetet fenntartsák a testünk számára. Amikor pedig már olyan meleg van, hogy a ruhákat is ledobjuk magunkról, szükségünk lenne arra, hogy a környezet lehűljön legalább 28 fokra, amit legkönnyebben klímás helyiségben érhetünk el. Mivel egyre melegebbé válnak a nyarak, muszáj tudnunk arról is, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal jár, ha kitesszük magunkat a forróságnak.

Mi számít extrém melegnek?

Nem annyira a hőmérőt kell figyelni, hanem a páratartalmat a szakértők szerint, mert ez befolyásolja leginkább a hőérzetet. Például ha 29 fok van nulla páratartalom mellett, akkor 26 fokot érzékel a test. Ha viszont a 29 fok mellé 80 százalékos páratartalom társul, akkor már 36 foknak érzékeljük a hőmérsékletet. Ha sokáig 32-40 fok között van a hőmérséklet, akkor kimerültséget, fejfájást tapasztalhatunk, amik figyelmeztető jelek arra, hogy a szervezet nehezen tolerálja a meleget. Ez izomgörcsökhöz, sőt hőgutához is vezethet akár.

A meleg miatt fellépő egészségügyi problémák tünetei:

  • Erős izzadás
  • Fáradtság, kimerültség
  • Szédülés, kóválygás
  • Felállás közben megtántorodás
  • Gyenge, de gyors pulzus
  • Álmosság
  • Hányás

Ha ájulásig vagy hányásig jutnak a melegtől a tünetek, akkor rögtön orvoshoz kell fordulni. De a megoldás inkább az, hogy ne hagyjuk idáig fajulni a dolgokat és ne terheljük a nagy meleggel a szervezetünket. Egyszerűbb a helyzetünk, ha van otthon klíma, amivel pár perc alatt kellemes hőmérsékletet tudunk varázsolni a lakásban. Ha viszont nincs, akkor menjünk olyan helyre, ahol működik légkondícionáló és nem süt ránk a nap, itt pedig lehetőség szerint pihenjünk fél órát. Segíthet az is, ha hidegvizes törölközőt tekerünk a csuklónk, nyakunk köré, vagy egyenesen hűtő fürdőt veszünk, hogy levigyük a test hőmérsékletét. Mindig maradjunk hidratáltak, a sok víz nagy melegben elengedhetetlen, ha nem akarunk rosszul lenni. Mindehhez pedig öltözzünk laza, könnyű pamut ruhákba, amik engedik szellőzni a testet.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!